Tajne tinejdžerskog mozga

Kako komunicirati s današnjim tinejdžerima i kako ih poučavati na znanstveno utemeljen način

Osnovni podaci o knjizi

ISBN:
978-953-6097-04-3
Autor:
dr. Sheryl Feinstein
Opseg:
208 str.
Uvez:
meki
Format:
17 x 24 cm
Cijena:
131,25
Naruči knjigu

"Kad sam imao četrnaest godina, moj je otac bio takva neznalica da sam ga jedva podnosio u svojoj blizini. Kad sam navršio dvadeset i jednu, ugodno me iznenadilo koliko je za tih sedam godina napredovao."

Mark Twain

Tinejdžeri, ni djeca ni odrasli, šutljivi, ćudljivi i razdražljivi adolescenti, zbunjuju nastavnike i roditelje svojim nepredvidivim ponašanjem. Znanstvenici i psiholozi uzalud su pokušavali objasniti jesu li oni žrtve hormona, društva, ili su jednostavno tvrdoglavi.

Novi napredak neuroznanstvene tehnologije napokon nam je omogućio da zavirimo u glave tinejdžera. Tajne njihova neobjašnjivog ponašanja konačno su otkrivene. Znanstvenici su otkrili da mozak, za koji su svi mislili da se prestaje razvijati u djetinjstvu, oko dvanaeste godine života, prolazi kroz ogromne promjene i razvija se tijekom cijele adolescencije. Knjiga Tajne tinejdžerskog mozga opisuje promjene živčanog sustava s kojima se hvataju u koštac mladi ljudi i daje konkretna, praktična rješenja kako održati njihovu pažnju, kako izaći na kraj s neprimjerenim ponašanjem i kako se prilagoditi njihovim spoznajnim mogućnostima i ograničenjima.

- Zašto tinejdžerima više upravljaju emocije nego razum?

- Jesu li za neobjašnjivo ponašanje tinejdžera više krivi hormoni ili njihov mozak?

- Zašto su tinejdžeri izloženiji stresu od odraslih?

- Zašto tinejdžeri ne mogu predvidjeti posljedice svog ponašanja?

- Zašto je teže prekinuti ovisnost stečenu u adolescenciji?

Knjiga donosi stotinu osamdeset i osam obrazovnih strategija primjerenih tinejdžerskoj dobi, koje predstavljju otklon od tradicionalnog predavačkog pristupa, i koje mogu usmjeriti djecu i mlade prema kreativnosti, rješavanju problema i cjeloživotnom učenu.

O autorici: Dr. Sheryl Feinstein je docentica na Odsjeku za pedagogiju pri Augustana Collegeu u Sioux Fallsu u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje predaje psihologiju odgoja i obrazovanja i razvojnu psihologinju adolescentske dobi. Radi i kao obrazovna savjetnica za odgojno-popravne domove i programe namijenjene osobama s poremećajima u ponašanju. Predavala je adolescentima u državnim školama i radila kao koordinatorica nastavnog progarama od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta; bila je i ravnateljica alternativne srednje škole.