Informacijska pismenost

Kako razlikovati činjenice od zabluda

Osnovni podaci o knjizi

ISBN:
978-953-6097-22-7
Autor:
S. Armstrong i P. Brunskill
Opseg:
200 str.
Uvez:
meki, šivan u hrptu
Format:
21,6 x 28 cm
Cijena:
198,45 kn
Naruči knjigu

"Sposobnost za rad s informacijama vjerojatno je najvažnija vještina u 21. stoljeću."

William Badke, kanadski knjižničar i pisac

Svi moramo naučiti vrednovati informacije iz digitalnih medija. To je postala svakodnevna potreba. Ovaj aktualni priručnik donosi strategije i lekcije koje mogu pomoći učenicima da usavrše vještine pretraživanja na internetu i nauče vrednovati i kritički razmišljati dok pretražuju, analiziraju i primjenjuju informacije iz brojnih izvora. Ova knjiga prava je riznica informacija za svakog nastavnika i trebala bi se nalaziti na popisu literature svih onih koji se bave razvojem pismenosti u školama i koji shvaćaju da su se potrebe učenika promijenile i da će se nastaviti mijenjati u budućnosti.

Na teorijskoj razini, autorice su prikupile rezultate istraživanja tijekom nekoliko desetljeća na način koji pomaže čitateljima da osmisle vlastitu koncepciju informacijske pismenosti i načina na koji se ona može podučavati. Na praktičnoj razini, autorice donose niz različitih aktivnosti i pripremljenih lekcija s istaknutim ishodima učenja, koje nastavnici mogu lako prilagoditi učenicima različite dobi. Ova knjiga bavi se sljedećim važnim temama:

- upotreba tehnika pretraživanja za prikupljanje informacija

- postavljanje dobrih pitanja i davanje odgovora na njih

- učinkovita organizacija informacija

- razvijanje vještina građanskog rasuđivanja na internetu

- istraživanje autorskog prava i poštene upotrebe

- integracija projektnog učenja i tehnologije.

Dr. sc. Sara Armstrong je obrazovna savjetnica, autorica i predavačica. Pripremala je i vodila radionice o brojnim temama, uključujući informacijsku pismenost, digitalno pripovijedanje, uvođenje tehnologije, svjetske izvore informacija za obrazovanje i projektno učenje.

Pamela Brunskill, mag. educ. je savjetnica iz područja pismenosti, autorica obrazovnih materijala i spisateljica. Surađuje s nastavnicima s ciljem razvijanja djelotvornih komunikacijskih vještina uz pomoć pisanja. Njezini radovi objavljivani su u brojnim časopisima.